De kinderen hebben voor hun ontwikkeling gezonde voeding nodig. Dat betekent dat zij alle voedingsstoffen moeten binnen krijgen die het lichaam dagelijks nodig heeft. Sebastiaan draagt hiertoe bij door bij de keuze voor de voedingsstoffen te letten op de koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. In principe is de voeding van kinderen vanaf 12 maanden tot 4 jaar gelijk. Alleen de hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep. De wijze waarop de maaltijden worden aangeboden, de voorbeeldfunctie van de pedagogische medewerkers, het stimuleren van sociale omgang, het aanleren van tafelmanieren dragen bij tot de ontwikkelingskansen die de kinderen binnen Sebastiaan krijgen. Wij serveren rond 17:00 uur een groentesnack; komkommer, paprika, wortel, tomaat, avocado. Zo proberen wij de kinderen mee te geven dat gezond heel lekker kan zijn

Feesten en traktaties

Binnen Sebastiaan worden een aantal feesten jaarlijks gevierd, zoals Valentijnsdag, Pasen, Halloween, Sinterklaas, Kerstmis en de verjaardagen. De voorbereidingen ligt in handen van de pedagogische medewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisaties van de voeding cq lekkernij op deze feestdagen. Vanzelfsprekend worden de traditionele lekkernijen behorende bij het feest gebruikt.
Op verjaardagen van de kinderen is het belangrijk iets te bedenken wat lekker is, maar ook verantwoord. Sebastiaan verzoekt de ouders met de keuze voor een traktatie rekening te houden met de uitgangspunten van het voedingsbeleid; zo gezond mogelijk. Daarom is snoep ( een hoog suikergehalte) absoluut niet gewenst. Het moment van trakteren valt altijd samen met het gebruikelijke tussendoortje zodat zij niet meer binnenkrijgen dan nodig is. Ook omdat bij een extra voedingsmoment het tandglazuur aangetast kan worden. Een paar suggesties voor traktaties:

  • doosje rozijnen
  • fruit
  • waterijsjes
  • worst/kaas
  • krentenbolletje
  • minileesboekjes
  • ballonnen

 

Pedagogische aspecten bij de maaltijd

Het dagritme geeft structuur en duidelijkheid aan de kinderen. Zo leert het jonge kind het vertrouwen dat de continuiteit op de opvang gewaarborgd is, en weet het kind waar het aan toe is. Zo ook het gezamenlijk eten aan tafel. De pedagogisch medewerkers lunchen altijd mee, bieden begeleiding bij het eten van de boterham en hebben een voorbeeldfunctie. Zo leren de jongste kinderen het broodstukje zelf met de hand te pakken en leren de peuters de boterham zelf te smeren en met een vork te eten. Sebastiaan hecht waarde aan een gedekte tafel met een gezamenlijk start en een duidelijk eind. De maaltijden worden officieel gestart door vaste rituelen zoals liedjes zingen. Eten is geen straf, maar een sociaal moment waar naast het eten ook aandacht is voor elkaar. De pedagogische medewerkers stimuleren communicatie en leren de kinderen oprechte belangstelling te tonen voor elkaar. De pedagogische medewerkers letten ook op de tafelmanieren van de kinderen. Zij worden gestimuleerd met vork te eten en gedurende de maaltijd aan tafel te blijven zitten tot dat iedereen klaar is met de maaltijd. De kinderen vanaf 3 jaar stimuleren wij hun eigen boterham te smeren.

Contact Us

We zijn niet aanwezig momenteel, stuur ons een berichtje en we zullen zo spoedig mogelijk een antwoord sturen.

Not readable? Change text. captcha txt